top of page
новине будућности
Србија
КОРИСТИ
&

СЈАЈ

НАКУПИ

НАЈТОПЛИЈЕ СТАВКЕ

НАЂИ

ИНСПИРАЦИЈУ

Као млад песник. На српским планинама

Носите

ВАШ ЖИВОТ​​

Неке тамо године кад сам био матурант / Бела Тукадруз

мај 17, 2014

 

Ових кишних и суморних поподнева, кад нека врста мини-потопа хара Србијом, сређујем своју сеоску библиотеку. И тако налетим на једини …

 

Наставите са читањем

Ка Новом Друштву СУЗ

ЦЕНТАР. ​Обнова...сурбита...

Говорио сам већ о химерама на врло упрошћен начин (чини ми се). ..Химере су ме водиле и још увек ме воде. Тишина летња ритова, ливада.Слапови хмеља. Предања мајке. Вечност. Химере су њени суседи...Химере су ме водиле уз брег., низ бреге.... Химере су ме довеле довде ... Бела  Тукадруз

Обнова
 Српска ренесанса

Салаш СЕВЕРАЦА​

Прототип Новина будућности.Билтени Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ чувају се у Архивима на Салашу СЕВЕРАЦА. Ове Архиве су доступне и садрже на хиљаде најразличитијих прилога, чланака и друго..  Приступ архивима је бесплатан, јер у суштини, главна мисија Уредника Заветина је - непрофитна... Салаш СЕВЕРАЦА

Књига одабраних песама Беле Тукадруза, 2012.
ЛЕТЊА

ПРОДАЈА​​ПОПУСТ ОД 25 - 50 % 

    РАСПРОДАЈА

 

 

 

  • b-facebook
  • b-youtube
  • Twitter Round
  • B-Pinterest

Преносите

ВАШУ МИСИЈУ

као тајну првог символа​​

Символ СУРБИТЕ

ЈЕВАНЂЕЉЕ уметника

Сведенборга, на жалост, мало људи чита на југоистоку Европе, на Балкану. Као и Блејка.Знали су да Вечност постоји, као и свака друга ствар у Васиони, у Вечности. Па и овде на земљи. Може се препознати по неким стварима, пре свега по онима које се никад не претварају у неку другу. Цвет дивље крушке : вреди се загледати у његову белину. Или цвет јабуке, дивље трешње. Ко их је научио како ће да расту, да цветају и да дају плодове?Живео сам много година у паклу, у шумама непрегледних заблуда; али сам исто тако, у својим мислима и сећањима,  често путовао у Рај.

            Опростио сам својим пријатељима из младости многе ствари; упали су у Замке које им је Антихрист и Време поставило. Царство и политика ждеру људе и уметнике, као аждаје.

            Овде се објављују неке ствари написане поодавно, када сам желео да будем бескрајан, када сам био бескрајан, када ми је посед био бескрајан, као и поглед...

            Нисам знао да је то био Бог, Бог у свим стварима. Бога сам видео - на спрудовима Дрине, или Пека. На врховима далеких и сребрних трептавих топола на хоризонту... Бог је био увек у даљини, али се приближавао, понекад, кад смо волели постајао попут нас, да бисмо ми макар на кратко могли бити попут Њега...

            Може се написати књига на литстовима врбе, на зеленим сабљама кукуруза, на пањевима што их је избацила река побелелелим на сунцу, на коњским лубањама. На цветовима барских локвања. На расцветаним слаповима дивљих ружа, ако људско срце храни чежња, и блистав летњи дан шаље блескове, шапат анђела... Може се књига написати на песку светлуцавом.

 

            На камену...на циглама...на цреповима.

имати или немати, или из писма драгој Су. - Колико је коштао ручак у крчми или кафани пре седамдесет година, и колико кошта сада?

Сада највише кошта дуго памћење, челична доследност (сулуда у оваквим временима).

Наши пријатељи су далеко од нас, родбина је много ближе. У оваквим временима родбина се збија, приближава. То је боље од отуђења.

 

Србијом уздуж или попреко. Канал ЗАВЕТИНА Галерија Ивана Шишмана, фотографа са највише снимљених фотографија из североисточне Србије.

УЗАЛУД ЈЕ ТРАЖИМ

 

Није у вилама, у градовима

у окружним варошима, варошицама

већ - у возу.

Чим прође Раковица

почињу бела чуда:

беле врзине,

бели облаци.

На ливадама

јата белих голубова,

галебова,

јарића.

Србија је сумрак

раног пролећа. Ноћ...

 

(23. 3. 2002.)

.

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

РЕНЕСАНСНИ духови

Музеј Николе Тесле - постоји. Хвала Богу и добрим људима. Тако треба.А Музеј Михаила Петровића Аласа? Милутина Миланковића? Пупина? И најмање десетак других ренесансних духова - духова тзв. Прве српске ренесансе? (Скерлића, Лазаревића, и других?) 

Да ли је упутно говорити о томе, о непостојању Музеја српске књижевности, на пример? У ово доба, у коме је једна поплава имала катастрофичан карактер?

Ко би данас да диже Музеј српских ренесансних духова? Сањари? Али, они нису у милости - ни државе, ни богате ни сиромашне (колико знамо). Ко онда? Филантропи? Српски филантропи - где су? Али упркос свему постоје, поред снова, и дубоки разлози за оснивање музеја српских ренесансних духова...
Хоће ли, и када, бити основани?I'm a paraОдустао сам, морам одмах признати, од скривеног и правог наслова овог рада – Српски ренесансни духови – јер је можда одвећ преширок,  а могао би бити протумачен и као претенциозан и непрецизан... видети више:

СУРБИТА. ​Сурбитална тачка Уредника и Заветина..

1/08/2014
Где? Где излази и залази Сунце...
bottom of page